Η στοματική φροντίδα του στόματος ξεκινάει με την στοματική υγιεινή, η οποία είναι και ο πιο σημαντικός τρόπος για να διατηρηθούν τα δόντια των παιδιών δυνατά και ακέραια. Το πλύσιμο των δοντιών γίνεται από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι στο στόμα, από τους γονείς, με μια βρεγμένη γάζα. Μπορεί το παιδάκι να είναι πολύ μικρό αλλά ο σκοπός δεν είναι μόνο η απομάκρυνση των μικροβίων από τα δόντια αλλά και η εξοικείωση του με την διαδικασία του καθημερινού καθαρισμού των δοντιών.
Αργότερα όταν το παιδάκι μπορεί να δεχτεί οδοντόβουρτσα στο στόμα μπορεί με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά να βουρτσίζονται τα δόντια. Το βούρτσισμα γίνεται με παιδική οδοντόβουρτσα 2 φορές την ημέρα. Αν θέλει το παιδάκι μπορεί να χρησιμοποιεί και λίγη παιδική οδοντόκρεμα σε ποσότητα ίση με το μέγεθος φακής. Αν δεν θέλει το παιδί ή έχει την τάση να την καταπίνει, τότε βουρτσίζει χωρίς οδοντόκρεμα και φροντίζουμε να αυξηθεί η συχνότητα των φθοριώσεων. Δεν αφήνουμε τα παιδιά κάτω των 12 ετών να χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα.
Γενικά στη διατροφή του παιδιού καλό να είναι να αποφεύγεται η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και να δίνεται έμφαση σε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ασβέστιο (γάλα, τυρί, γιαούρτι κλπ) καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά . Ειδικότερα όσων αφορά στα δόντια, προσέχουμε να μην τους δίνουμε γλυκά που τα κρατάνε πολύ ώρα στο στόμα τους (όπως για παράδειγμα γλειφιτζούρια), αποφεύγουμε τα αναψυκτικά και δεν τους δίνουμε γλυκά πριν τον ύπνο. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε τα ίδια κουτάλια, ποτήρια, πιρούνια κλπ με τα παιδιά διότι έτσι τους μεταφέρουμε τα μικρόβια μας, μεταξύ των οποίων είναι και μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα.
Καλό θα ήταν να έχετε προετοιμάσει το παιδί για την αλλαγή των δοντιών ώστε να μην τρομάξει. Πρέπει να καταλάβει ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε όλα τα παιδάκια επειδή μεγαλώνουν. Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να αλλάζουν δόντια περίπου στην ηλικία των 6 ετών και έχουν ολοκληρώσει μέχρι την ηλικία των 12 με 13 ετών.
Αν το παιδί χρησιμοποιεί την πιπίλα ή θηλάζει το δάχτυλο μετά την ηλικία των 18 με 24 μηνών, μπορεί να προκληθούν ορθοδοντικά προβλήματα. Προσπαθήστε να το αποθαρρύνετε.
Είναι συνήθως αποτέλεσμα άγχους ή υπερκινητικότητας. Πολύ συχνά προκαλεί καταστροφή των δοντιών. Είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με την κατασκευή ειδικού νάρθηκα από τον οδοντίατρο.
Καλό είναι να φροντίζετε το παιδάκι σας να έχει διακόψει το μπιμπερό μέχρι να γίνει 2 ετών. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να μην αφήνουμε το παιδί να κοιμάται με το μπιμπερό.
Τα περισσότερα παιδάκια φοβούνται τον οδοντίατρο μόνο εξ' αιτίας όσων ακούνε από τους γονείς. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το παιδί δεν έχει εμπειρία από τον οδοντίατρο. Θα βοηθήσει πολύ εάν δεν μεταφέρετε στο παιδί τις δικές σας φοβίες και άσχημες εμπειρίες. Είναι λοιπόν προτιμότερο να μην πείτε στο παιδί τίποτα περισσότερο από το ότι «θα πάμε βόλτα στον οδοντίατρο». Ο οδοντίατρος ξέρει πώς να προσεγγίσει το παιδί χωρίς να το τρομάξει ή να το πονέσει. Ποτέ δεν αναφέρουμε στο παιδί τις λέξεις «ένεση», «πόνος», «αίμα» κλπ.
Καλό θα ήταν η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο να είναι προληπτική απλά για έλεγχο και για να εξοικειώνεται.
Καλό είναι επίσης το παιδί να ακολουθεί ένα πρόγραμμα φθοριώσεων. Φθορίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος τοποθετεί ένα ζελέ φθορίου στα δοντάκια του παιδιού. Το φθόριο βοηθάει να διατηρούνται δυνατά τα δόντια του παιδιού και να μην χαλάνε εύκολα από την τερηδόνα. Για παιδάκια από 2 έως 6 χρονών καλό είναι η φθορίωση να γίνεται μια φορά τον χρόνο. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να βγαίνουν τα καινούρια δόντια, περίπου στην ηλικία των 6 ετών, οι φθοριώσεις πρέπει να γίνονται κάθε 6 μήνες.
Τα τραύματα στα δόντια είναι πολύ συχνά στα παιδιά. Αν το παιδί τραυματιστεί το σημαντικότερο είναι ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙΤΕ. Καθησυχάστε το παιδί και τηλεφωνήστε αμέσως στον οδοντίατρο.
Αν το δόντι έχει σπάσει ή έχει χαλαρώσει και κουνιέται πρέπει να εξεταστεί την ίδια μέρα από οδοντίατρο.
Εάν κάποιο δόντι μετά από τραυματισμό φύγει από την θέση του και πέσει ολόκληρο με την ρίζα του, τότε πρόκειται για ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Τι πρέπει να κάνετε: