Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής αποτελεί το σημαντικότερο μέσο προαγωγής της υγείας της στοματικής κοιλότητας και πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας.Το βούρτσισμα των δοντιών είναι η πιο απλή, εύκολη, οικονομική και ευχάριστη μέθοδος πρόληψης των νόσων του στόματος και των δοντιών. Επιπλέον είναι σημαντικό μέσο προαγωγής της αισθητικής των δοντιών και πρόληψης της κακοσμίας του στόματος.
Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται 2 με 3 φορές την ημέρα. Περισσότερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στο πρωινό και κυρίως στο βραδινό βούρτσισμα. Είναι επιπλέον πολύ βοηθητικό να γίνεται και χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
Η περιοχή της στοματικής κοιλότητας είναι μέρος του συνόλου του οργανισμού μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προβλήματα υγείας της στοματικής κοιλότητας σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με προβλήματα γενικής υγείας. Το σύνολο των παθογόνων καταστάσεων που παρατηρούνται στους ιστούς του στόματος ανέρχονται πλέον σε 120! Μέρος αυτών είναι νόσοι των ιστών της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών, ενώ μεγάλο τμήμα είναι εκδηλώσεις στο στόμα συμπτωμάτων γενικών νόσων του οργανισμού. Είναι γεγονός ότι ένα αξιόλογο ποσοστό ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσες νόσοι και ορμονικές διαταραχές δείχνουν τα πρώτα τους συμπτώματα στο στόμα. Επιπλέον αποδεικνύεται οτι κάθε εστία λοίμωξης στη στοματική κοιλότητα έχει δυνατότητα πρόκλησης γενικού προβλήματος υγείας και πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή.
Ο έλεγχος των δοντιών μας επιβάλλεται να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και συνήθως συνοδεύεται από καθαρισμό των δοντιών. Ο καθαρισμός των δοντιών είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται από τα δόντια η πέτρα και τα μικρόβια και προλαμβάνεται έτσι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, νόσοι οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα όπως φλεγμονή των ούλων, κακοσμία, κινητικότητα δοντιών και άλλα σοβαρότερα όπως προβλήματα στην καρδιά και στα αγγεία, αρθρίτιδες και άλλα.
Επιπλέον, είναι απόλυτα λογικό το ότι όσο πιο νωρίς προλάβουμε μια βλάβη τόσο πιο εύκολα, γρήγορα και οικονομικά αυτή μπορεί να διορθωθεί. Είναι λοιπόν πιο συνετό να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για έλεγχο και όχι για θεραπεία.
Υπάρχουν δυο διαφορετικές και εξίσου σημαντικές μέθοδοι πρόληψης της τερηδόνας για τα παιδιά.
Η πρώτη είναι η φθορίωση. Είναι η διαδικασία τοποθέτησης φθορίου στα δόντια προκειμένου να είναι πιο δυνατά. Η φθορίωση γίνεται από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα καινούρια δόντια περίπου στην ηλικία των 6 ετών και επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες.
Η δεύτερη μέθοδος είναι η κάλυψη των οπών και σχισμών των πίσω δοντιών οπού κατά μεγάλο ποσοστό είναι τα πρώτα σημεία που τερηδονίζονται.